Як закоптити вдома курку самостійно – навіть жінці
У мене курка вагою 1700 грамів.
Маринад: на 1 кілограм сирого продукту 1 літр маринаду.
Кожен може легко зробити самостійно розрахунок. Мій розрахунок такий:
На 1700 грамів зварила маринад на два літри води:
– 2 ст. л (38 грам) цукру
– 8ст. л. сіль (182 гр)
-5 шт. лавровий лист
– 5 – 7шт. горошин запашного перцю
– 10 шт. горошин чорного перцю
– 1-2 бутона гвоздики
На 1 літр води пропорції зменшити на половину.
Цукор – 1ст. л
Сіль – 4 ст. л.
Спеції покладіть по смаку.
Приготування:
Для початку зварила маринад: у каструлю, залила води, засипала сіль і цукор, поклала спеції. Довела до кипіння. Зняла з плити, остудила.
розрізала на дві половини, так мені легше і зручніше. Промила під проточною водою, прибрала зайве.
Маринад охолов залила курку остившім розсолом на 24 години.
Будинки, від старих господарів залишилася саморобна каганець, то холодного, то гарячого копчення.
Труба в трубі, простіше кажучи. Навесні їздили в ліс, збирали хмиз, різні соснові гілочки й були шишки. Шишки одразу не підходять пробувала, м’ясо пахне смолою і надає м’ясо гіркоту. А от різні гілочки ялинові і соснові цілком підходять.
Перед тим, як відправити курку в маринад обв’язала шпагатом, щоб зручніше було подвешать і при копченні м’ясо зберегло свою форму.
Через 24 години, злила маринад в каструлю і знову поставила на вогонь, довела до кипіння. У киплячий маринад відпустила курку на двадцять хвилин. Щоб м’ясо зварилося і куряча шкіра стала при копченні м’якою.
Після варіння, це обов’язковий процес, пропускати ніяк не можна. Подвешать курку на кухні, або в такому місці, щоб стік весь маринад і курка підсохла від маринаду. Стекла зайва рідина.
Розпалила димохід, почекала, поки прогріється і підвісила курку на копчення. Коптила я свою першу курку цілих 5 годин. Вийшла вона у мене «негретяночка». Аромат не передати словами. Після копчення відразу фахівці не радять їсти, а треба підвісити на ніч для провітрювання. Що я і зробила. А на наступний день, знімали з дочкою пробу.
Треба відварити картоплю, нарізали домашніх огірочків. І по –господарськи щедро розламали половину курки.
Це просто мій перший кулінарний щедевр. М’ясо соковите, свіже і не знайти, аромат вийшов ніжний, немає штучного присмаку рідини для копчення. Результатом залишилася дуже задоволена. Солі в міру, немає пересолу, а це головне. Головне бажання можна не чекати чоловіків, коли тобі приготують копченні, а зробити все самій. Хоча хочеться, щоб завжди був поруч справжній чоловік-господар.